Ik verveelde me en was wat blogs aan het lezen en toen dacht ik aan de keer dat ik begon met photoshop, en hoe hatelijk dat was. Ik ga hier daarom proberen de beginsellen uit te leggen van het programma Photoshop 9 cs2.
Een nieuw plaatje openen.
Als je een nieuw leeg plaatje wilt openen ga je naar file-->new of ctrl+n, je krijgt dan een venstertje met verschillende opties:
Name:
De naam van je plaatje, redelijk duidelijk neem ik aan.
preset
Een aantal voorgeprogameerde maten. Zoals het 1024X768 of A4 formaat.
Width en Height
Hier kan je zelf de maten invullen. Dit staat normaal op pixels maar je kan het ook nog veranderen in bijvoorbeeld cm als jij dat makkelijker vind.
Resolution
Je resolutie
Color Mode
De mode waarin je kleuren worden weergeven. Dit kan je het best gewoon op RGB color laten tenzij je een goede reden heb om iets anders te gebruiken.
Background contents
Dit is hoe je achtergrond er uit komt te zien. Ik heb hem het liefst op transparant maar dat maakt niet zo heel veel uit aangezien je dit later gewoon weer kan veranderen. (behalve als je wit of background color heb gekozen, dan kan je het niet meer transparant maken )
Als je alles hebt ingesteld zoals jij dat wilt druk je op ok.
Openen en Renders
Als je er nu een plaatje in wilt zetten doe je file-->open of ctrl+o. je kiest nu gewoon ergens een plaatje vandaan uit bijvoorbeeld de map mijn afbeeldingen. Dit plaatje word geopend in een nieuw venster. Maar we willen het plaatje in de nieuwe afbeelding die we net hebben gemaakt met de goede afmeting etc. dus doen we ctrl+a en daarna copieren doormiddelvan ctrl+c. We gaan dan naar het nieuwe venster en doen daar ctrl+v. Het plaatje zit nu in je voorheen lege venster. Als je plaatje dat je opende groter was dan je had ingesteld bij je nieuwe venster zie je nu maar een gedeelte van je plaatje, je kan nu 2 dingen doen:
1. Je plaatje verschuiven
Klik helemaal rechts bovenin op je tool paneel op de move tool, of klik op v om de move tool te openen. Nu kan je je plaatje naar een andere plek verslepen. Klik op je plaatje en hou je linker muisknop ingedrukt. Beweeg nu je muis naar waar je plaatje heen moet en ziedaar! Je plaatje beweegt! Nu kan je ervoor zorgen dat het gedeelte dat jij wilt laten zien op de goede plek komt.
2. Het plaatje verkleinen
Druk ctrl+t in, je krijgt nu een kadertje om je plaatje. Nu kan je aan de zijkanten of hoeken met het kadertje slepen om je plaatje kleiner of groter te maken. Het beste is om het kadertje in een hoek te pakken en terwijl je sleept de shift knop ingedrukt houd, zodat de verhoudingen van de zijkanten blijven kloppen. Nu kan je je plaatje zo klein maken dat ie precies in je venster past. Als je plaatje de goede maat is druk je op enter
Waarschijnlijk heeft je plaatje een achtergrond. Aangezien je waarschijnlijk je eigen mooie creaties wilt maken heb je die niet nodig. Ze zijn alleen maar irritant en je hebt ze liever weg, right? Nou het is heel makkelijk om dat voor me kaar te krijgen alleen dat komt in een andere tut. Je kan namelijk nog makkelijker dan dat aan goede plaatjes zonder achtergrond komen, door naar renders te zoeken. Ik zal geen links zetten want iedereen heeft zen eigen smaak en wil verschillende renders, maar als je op google zoekt vind zo een paar goede sites. Renders zijn plaatjes die als origineel een achtergrond hebben maar door mensen zijn de achtergronden weggeknipt. Waardoor de achtergrond transparant word. Verder werkt alles gewoon hetzelfde met renders als met gewone plaatjes dus daar verder niks meer bijzonders over.
Filters
Filters zijn niks anders dan effecten. We gaan door met het plaatje dat we nu hebben. Stel dat we het plaatje nogal ruw vinden en we hem wat waziger willen maken, dan gaan we naar filter-->blur-->gaussial blur (je kan ook andere blurs gebruiken maar deze heeft de functie dat je de sterkte kan instellen ) je kiest een nummertje uit en voila in het voorbeeld zie je het effect dat je krijgt. Als je het leuk vind druk je ok, vind je het niet leuk dan kies je een ander nummer of je drukt cancel. Er zijn heel veel effecten en om eerlijk te zijn heb ik geen zin om ze allemaal uit te leggen dus dat ga ik dan ook lekker niet doen. Je moet het maar zelf een beetje uitzoeken en zelf kijken wat je het leukst vind.
Layers
Het onderdeel waar ik in het begin heel veel moeite mee had. Sommige pikken het heel snel op en sommige hebben er ongelovelijk moeite mee dus als je het niet meteen snapt niet in paniek raken maar gewoon vragen
Het is erg moeilijk om uit te leggen wat een layer nou precies is dus ik zal het heel erg omslachtig moeten doen. Op een layer word iets gezet, een render bijvoorbeeld. Op een andere layer word dan de achtergrond gemaakt. Als je een filter wilt gebruiken op de render word die filter niet gedaan op de achtergrond omdat die op een andere layer staat. Dit is voor beginners de voornaamste reden om layers te gebruiken. Sommige zullen in het begin misschien denken dat layers niet nodig zijn en zullen ze achterwegen laten. Maar je kan er beter mee leren werken want later zul je inzien dat ze echt nodig zijn. Ook iets handigs is dat je layers op verschillende \'blendings modes\' kan zetten. Zodat je weer nieuwe effecten krijgt. Hier moet je ook gewoon een beetje mee spelen.
Ik hoop dat ik voor nu genoeg info heb gegeven voor beginners. Als er vragen zijn hoor ik ze graag. Als je nog ergens een tut over wilt over photoshop kan je het hier posten en zal ik kijken of ik ook een tut er over maak.
BaXiess